Liniaal

 Home  Pijn en Dwang

Een van oudsher veel gebruikt strafwerktuig is een liniaal om me te slaan. Vroeger waren die dingen meestal van hout maar tegenwoordig zijn ze meestal van plastic of ze zijn van hout maar hebben een of ander scherp stuk plastic er op waar de maatverdeling op zit. Daarom heb ik ooit besloten er zelf maar een te maken.

Aanvankelijk vond ik dit onderdeel te simpel om op de site te zetten. Maar na wat vragen van beginnende knutsellaars leek het me een aardig project voor beginners.
De liniaal (of misschien beter lat) is gemaakt van een lat van 7 mm dik en 44 mm breed. De lengte is geheel aan eigen wens aan te passen. De twee latten op de foto zijn 30 en 70 cm lang. Langer kan maar heeft het nadeel dat er tijdens gebruik in huis de kans is dat je behalve de sub ook andere dingen raakt. Na het kopen van de lat zaag je er de gewenste lengte af (voor de mensen zonder zaag. Deze ligt bij de meeste bouwmarkten bij de uitgang zodat mensen die de maat van hun auto onderschat hebben de gekochte lat alsnog korter kunnen maken). Na het afzagen maak je met een vijl of schuur papier de randen van de lat mooi rond zodat je de sub tijdens het slaan niet beschadigd.
Zelf heb ik aan een kant van de lat nog een gat van ø 6 mm geboord. Echter dat gat is puur decoratief (in een liniaal zit immers altijd een gat) dus dat kun je ook weglaten.

Bij de keuze van het soort hout dat je wilt gebruiken is het wel belangrijk om rekening te houden met hoe je wilt slaan. De latten op de foto zijn gemaakt van vuren hout (de standaard houdsoort bij de bouwmarkt) dit is een zachte houtsoort. Omdat ik iemand ben die liever meerdere minder harde klappen geeft dan een hele harde voldoet dit voor mijn gebruik prima. Ben je echter iemand die juist graag heel hard slaat is de kans groot dat je een lat van vuren hout in stukken zult slaan. In dat geval is het aan te raden te kiezen voor een hardere hout soort (eiken of hard hout).