Stangen set

Home Toestellen

Het stangen set is ontstaan uit de wens om een spreidstang van een meter lang in een sporttas te kunnen vervoeren. Door twee stukken verwarmingsbuis van 50 centimeter aan elkaar te maken met een knelkoppeling ontstaat een spreidstang van een meter lang. Omdat er behalve rechte koppelstukken ook andere vormen bestaan ben ik gaan experimenteren met dit materiaal en daaruit is een stangen set ontstaan waarmee ik bijna iedere gewenste vorm kan maken.

De werking van een knelkoppeling is erg eenvoudig en kan door iedereen in elkaar gezet worden. Het principe bestaat uit een koppel stuk, een ring en een moer. Door de ring tussen de moer en het koppelstuk samen te drukken vervormt deze en komt vast om de buis te zitten. Hierdoor kan de moer niet meer van de buis af en is het geheel stevig bevestigd. De moeren zijn universeel voor alle koppelstukken en dus past alles netjes in elkaar.

Het oog aan het einde van de stang maak je door in een eindstop een schroefoog te monteren. Eerst deed ik dit door in de stop schroefdraad te tappen. Op zich werkt dat maar het heeft als nadeel dat het oog niet kan draaien in de stop en de slavin als ze een beetje handig is de buis rond kan draaien en daardoor het oog uit de stop kan schroeven. Door een doorlopen gat te maken en het oog met een moertje aan de andere kant van de stop vast te zetten los je beide problemen op.

Hieronder staan enkele voorbeelden van de koppelstukken die ik heb. Waarbij ik moet zeggen dat het kruis en de 3D koppeling moeilijk verkrijgbaar zijn. Maar alle andere gewoon in de bouwmarkt te koop zijn.

Recht koppel Knie koppel
Eindoog T - koppel
Kruis koppel   3D knie koppel