Houten paard

Home Toestellen


Van dezelfde schraag als die ik voor het bokje heb gebruikt is ook uitstekend een houten paard te maken. Hierbij komt de hoogte verstelling van de schraag heel goed tot zijn recht. Omdat ik de schraag zowel voor het bokje als voor het houten paard wil gebruiken is net als bij het bokje ook hier de bovenkant een los element.

Dit element bestaat uit een plank van 70 x 10 cm en 12 mm dik. In het midden daarop is een lat van 70 cm lang en 44 x 27 mm doorsnede geschroefd. De bovenkant van deze lat is dunner gevijld zodat de bovenkant nog maar 15 mm breed is in plaats van 27 mm. Dit is stabieler dan een lat van 15 mm dik gebruiken maar geeft uiteindelijk hetzelfde effect als een dunnere lat in het gebruik van het paard. Aan het uiteinde van de lat zitten twee oogbouten. Deze zijn bedoeld om bijvoorbeeld polsen aan vast te maken. En als de schraag hoog genoeg is ingesteld voorkomen ze ook dat de sub van het uiteinde af kan schuiven.

Omdat ik de losse opbouw ook graag op de vloer wilde gebruiken was het gebruik van slotbouten zoals bij het kussen van het bokje geen optie. Daarom heb ik gekozen voor het gebruik van gewone bouten met inslag moeren.

Hoe werkt een houten paard?

Het is in principe een toestel dat gebruikt word om het kruis van een sub te pijnigen. De sub staat met haar benen ieder aan een kant van het paard. De hoogte van het paard is zo ingesteld dat ze net niet met haar voeren plat op de vloer kan staan. Hierdoor wordt ze gedwongen op haar tenen te staan of met haar kruis op de lat te gaan zitten. Met haar volle gewicht op de lat zitten word snel pijnlijk waardoor ze gedwongen is op haar tenen te gaan staan. Echter hierdoor gaan na een tijdje haar kuiten en voeten zeer doen waardoor ze weer moet gaan zitten om haar benen te laten rusten. Totdat de pijn in haar kruis haar weer dwingt te gaan staan enz…..
De sub wordt dus steeds gedwongen een keuze te maken tussen de ene en de andere pijn wat naar mate de tijd verstrijkt steeds frustrerender word.

 

 

 

Een inslag moer is een manier om metalen schroefdraad in een houten voorwerp te maken. Dit wordt vooral gebruikt bij verbindingen die regelmatig uit elkaar moeten. Door de puntjes (foto links) in het hout te slaan kan de moer niet meedraaien. Het plaatsen er van is heel simpel boor een gat in het hout en sla de moer er in. Om splijten van de plank te voorkomen (hij is maar 12 mm dik) heb ik de gaten voor de puntjes op de moer eerst met een klein boortje voor geboord. Voor dikkere stukken hout is dit niet nodig. Omdat de moer iets boven het hout uit blijft steken (foto midden) en de lat er bovenop valt heb ik in de onderkant van de lat met een bijtel een uitsparing gemaakt.
Ook de oogbouten zitten met een inslagmoer vast. Omdat de oogbouten te kort waren om helemaal door de lat te komen heb ik de inslagmoeren hiervoor een stuk in de lat verzonken met een speedboor. De oogbouten kunnen dus ook uit de lat gedraaid worden waarna alleen twee gaten over blijven.Door het gebruik van de inslag moer blijft de onderkant van de plank helemaal glad (foto rechts)

Een ander heel gemeen gebruik van het opzetstuk is om de sub er op te laten knielen. Ze moet haar knieën dan bovenop de lat plaatsen en rechtop (met gestrekte heupen) knielen. Normaal word voor deze activiteit meestal een bezemsteel of spreidstang gebruikt maar rollen makkelijk weg en zijn daardoor minder handig.