Bokje

Home Toestellen

Van een in hoogte verstelbare schraag die bij IKEA te koop is onder de naam Vika Artur is een erg handig bokje te maken. De schraag is op de gebruikelijke IKEA methode snel in elkaar te zetten en ook weer uit elkaar te halen. Hierdoor is hij makkelijk op te bergen.
Door de hoogte verstelling is hij geschikt om er subs van verschillende lengte overheen te laten buigen. De hoogte instelling kan ook scheef zodat bij er in de lengte op liggen bijvoorbeeld het hoofd van de sub lager kan worden geplaatst.

Om van deze schraag een bokje te maken hoeft er alleen nog maar een vorm van kussen op de bovenkant te worden gemaakt.

Omdat de schraag ook een heel geschikte basis is voor andere toestellen heb ik er voor gekozen een los kussen te maken.


Dit kussen bestaat uit een plank van de zelfde afmeting als de bovenkant van de schraag (10 x 70 cm). In de plank zitten twee slotbouten die door gaten vallen die ik in de schraag heb geboord. Met twee vleugel moeren kan zo het kussen op de schraag worden vast gezet.
Voor het kussen heb ik eerst een stuk schuimrubber dat iets groter is dan de plank en 10 cm dik op de plank gelijmd. Vervolgens heb ik daaroverheen een stuk leer (afkomstig uit een oud stoelkussen) geniet.
Het afwerken van de uiteinden lijkt een hele uitdaging maar het is dezelfde manier van vouwen als bij het inpakken van een cadeautje. Knip daarbij de naar binnen gevouwen flappen bij de rand van de plank af zodat de laag leer tussen de plank en de bovenkant van de schraag niet te dik word.
Als laatste heb ik het leer ingevet met speciaal leer vet dat normaal word gebruikt om schoenen waterafstotend te maken. Hierdoor is het kussen beschermt tegen eventuele vocht invloeden die tijdens het gebruik kunnen optreden.


In de onderkant van de poten van de schraag heb ik gaten geboord waar oogbouten doorheen kunnen. Voor diegene die dit wat zegt dit zijn M6 bouten. Aan iedere kant van de poot heb ik een ring om de bout gedaan. Dit staat afgewerkt en voorkomt dat tijdens het gebruik de moer waar de ring me vast zit in het hout getrokken word.

Op momenten dat ik de schraag langere tijd niet ga gebruiken (of als er niet bdsm mensen komen logeren) haal ik de schraag uit elkaar en verpak hem in de originele doos.
Er blijft dan een pakketje van 12 x 20 x 72 cm (hxbxl) en een los kussen over.